Menu Sluiten

Chirurgische Instrumenten Professioneel Reinigen

De professionele apparaten van Miele zijn speciaal afgestemd op de behoeften van professionals zoals bedrijven, instellingen, hotels, restaurants, slagers, bakkers, kappers, tandartsen…

87303328730332

More info

tags: Industriele Vaatwasser – Horeca Vaatwasser – Afwasmachine Horeca – Afwasmachine Industrieel – Afwasmachines Horeca – 

Wenst u meer info over chirurgische instrumenten professioneel reinigen kijk dan vlug op https://www.miele.be/nl/professional/index.htm | Chirurgische Instrumenten Professioneel Reinigen

Reiniging Chirurgische Instrumenten Professioneel Reinigen: Alles Wat Je Moet Weten

Als chirurgisch personeel weet je hoe belangrijk het is om te werken met schone en gedesinfecteerde instrumenten. Het is niet alleen essentieel voor de veiligheid van jouw patiënten, maar ook voor de efficiëntie en effectiviteit van jouw werk. In deze blogpost gaan we dieper in op professionele reiniging van chirurgische instrumenten en geven we jou handige tips en informatie.

Waarom is professionele reiniging belangrijk?

Voordat we ingaan op hoe je jouw chirurgische instrumenten professioneel kan reinigen, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit zo belangrijk is. Allereerst is het een kwestie van hygiëne en voorkomen van besmetting. Chirurgische instrumenten kunnen bloed, vetten en weefselresten bevatten, wat een ideale voedingsbodem vormt voor bacteriën en virussen. Als deze niet grondig worden gereinigd, kunnen ze een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid van jouw patiënten.

Daarnaast kan onjuiste of onvolledige reiniging van chirurgische instrumenten leiden tot corrosie en schade, waardoor ze niet meer bruikbaar zijn. Dit kan leiden tot hoge kosten voor vervanging en vertraging in behandelingen.

Ten slotte is het belangrijk om te voldoen aan de richtlijnen en voorschriften van jouw beroepsvereniging en de wetgeving. Professionele reiniging is vaak een vereiste om aan deze richtlijnen te voldoen en de veiligheid van jouw patiënten te waarborgen.

Hoe werkt professionele reiniging?

Professionele reiniging van chirurgische instrumenten bestaat uit verschillende stappen om ervoor te zorgen dat ze grondig en effectief worden gereinigd. Dit proces omvat meestal de volgende stappen:

 1. Demontage: Voordat je begint met het reinigen van de instrumenten, is het belangrijk om ze eerst uit elkaar te halen. Hierdoor kan je alle onderdelen apart reinigen en zorg je ervoor dat er geen vuil of bacteriën achterblijven in moeilijk te bereiken hoekjes.
 2. Voorreiniging: De eerste stap is om vuil en resten handmatig te verwijderen met een borstel en warm water. Dit zorgt ervoor dat het vuil niet verder in de instrumenten wordt ingebed tijdens de reinigingscyclus.
 3. Ultrasone reiniging: Na de voorreiniging worden de instrumenten in een ultrasone reiniger geplaatst. Deze machine zendt hoogfrequente geluidsgolven uit die kleine luchtbellen creëren. Wanneer deze bellen knappen, ontstaat er een mini-implosie die vuil, vetten en bacteriën losmaakt van de instrumenten.
 4. Desinfectie: Na de ultrasone reiniging worden de instrumenten gedesinfecteerd met behulp van een chemische oplossing die bacteriën, virussen en schimmels doodt.
 5. Sterilisatie: Tot slot worden de instrumenten gesteriliseerd om te voorkomen dat er micro-organismen achterblijven. Dit proces kan worden bereikt door middel van stoomsterilisatie of chemische desinfectie.

Tips voor efficiënte en effectieve professionele reiniging

Nu je begrijpt waarom professionele reiniging zo belangrijk is en hoe het werkt, zijn hier enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw chirurgische instrumenten op de juiste manier worden gereinigd:

 • Volg altijd de richtlijnen van de fabrikant voor het reinigen en onderhouden van jouw instrumenten.
 • Gebruik alleen goedgekeurde reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor medische instrumenten.
 • Controleer regelmatig op schade of slijtage en vervang indien nodig.
 • Zorg voor een goede ventilatie tijdens de reiniging en laat de instrumenten goed drogen voordat ze worden opgeborgen.
 • Houd de temperatuur en de tijd van het reinigingsproces in de gaten om de beste resultaten te behalen.
 • Onderhoud jouw reinigingsapparatuur regelmatig om optimale prestaties te garanderen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat professionele reiniging niet hetzelfde is als sterilisatie. Hoewel het een belangrijk onderdeel is van het sterilisatieproces, moeten chirurgische instrumenten na het reinigen nog steeds worden gesteriliseerd om ervoor te zorgen dat ze volledig vrij zijn van micro-organismen.

Conclusie

Professionele reiniging van chirurgische instrumenten is van vitaal belang voor de veiligheid en gezondheid van jouw patiënten, de efficiëntie van jouw werk en het voldoen aan de richtlijnen en wetgeving. Door de juiste stappen te volgen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kan je ervoor zorgen dat jouw instrumenten grondig en effectief worden gereinigd. Vergeet niet om altijd de richtlijnen van de fabrikant te volgen en gebruik te maken van goedgekeurde reinigingsmiddelen voor optimale resultaten.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of ben je op zoek naar professionele reinigingsapparatuur? Bekijk dan onze website op https://www.miele.be/nl/p/dokterspraktijken-en-klinieken-2413.htm voor een breed scala aan oplossingen en producten.


Onderstaand kan u algemene informatie vinden doch deze behoort niet specifiek tot bovenvermeld bedrijf
.

Chirurgische instrumenten professioneel reinigen

!–StopPubText–>.